Pumpkin and Mascarpone Soup….

26 Oct

Soupe Pres Cup_4

There we are….. Switching to Winter hour gave us an additional hour to sleep this week-end but also shorter days for the weeks to come!

Even if we have an amazing Autumn with bright blue sky and pretty warm weather, it’s still a bit chilly when the sun disappears.

So it just reminds us that we will soon crave for hot soups by the fireplace.

Here is my first soup of the season.

I choose the pumpkin because of Thanksgiving and Halloween…. just one idea among thousands to accommodate that squash that will decorate your house for the upcoming week.

Potimarron Potimarron-Grille

Ingredients for 4 people:

  • 1 chestnut pumpkin
  • 1 onion – diced
  • fresh thyme leaves – about 1/2 tsp
  • 500ml chicken stock
  • 1/2 cup Mascarpone
  • 1/2 tsp cumin (optional)
  • olive oil
  • salt and pepper

Method:

Preheat your oven to 400°F.

Cut the pumpkin into large wedges and scoop out the center with a spoon until you got rid of all the seeds and stringy parts.

Place them on a baking tray covered with parchment paper. Drizzle with olive oil, salt and pepper.

Grill them for 20-25 minutes until a blade gets easily through it.

Let them cool down then scoop the flesh out of the skin.

Drizzle a pan with olive oil and start to cook the diced onion with salt, pepper and cumin. When it gets soft and a nice golden coloration, add the pumpkin flesh, thyme and cover with chicken stock.

Let it simmer for 15-20 minutes then mix it with a hand blender until it gets smooth.

Roasted Pumpkin Blender

Rectify the seasoning then add the Mascarpone and mix it again.*

Serve it hot with a spoon of whipped Mascarpone, a dash of Tabasco or seeds to decorate. Soupe Pres Verrine

* If the mix is too thick, add some more stock or water and blend it again.

* If the mix is too liquid, before adding the Mascarpone, dice a peeled potato and add it to the soup. Cook it on a medium heat for 5-10 minutes then mix it again. If you have reached the right consistency, add the Mascarpone.

Soupe au Potimarron et au Mascarpone

 

Ingrédients pour 4 personnes:

  • 1 potimarron
  • 1 oignon émincé
  • ½ cc de feuilles de thym frais
  • 500 ml de fond de volaille
  • 125 ml de Mascarpone
  • 1/2 cc de cumin (optionnel)
  • Huile d’olive
  • Sel et poivre

 

Méthode:

Préchauffez votre four à 200°C.

Coupez le potimarron en 2 et ôtez toutes les graines et la partie filandreuse à l’aide d’une cuillère.

Coupez le potimarron en quartiers et posez-les sur une plaque couverte de papier sulfurisé.

Versez un filet d’huile d’olive, assaisonnez de sel et de poivre et faites cuire 20-25 minutes jusqu’à ce que le potimarron soit cuit, une lame le traverse sans résistance.

Laissez-le refroidir sur le côté.

Dans un fait-tout, faites revenir l’oignon jusqu’à ce qu’il prenne une jolie coloration dorée.

Pendant ce temps, détachez la chair du potimarron de la peau à l’aide d’une cuillère ou d’un couteau. Versez la chair du potimarron dans le fait-tout, ajoutez le cumin et couvrez avec 500ml de fond de volaille.

Laissez cuire à feu moyen pendant 15-20 minutes puis mixez le tout à l’aide d’un robot plongeant jusqu’à obtention d’une soupe onctueuse et lisse.*

Ajustez l’assaisonnement puis versez le Mascarpone et remixez.

Servez chaud avec quelques gouttes de Tabasco, une cuillère de Mascarpone fouetté ou quelques graines pour décorer.

* Si la soupe est trop épaisse, ajoutez un peu d’eau ou de fond de volaille jusqu’à obtention de la consistance souhaitée.

* Si la soupe est trop liquide, pelez et découpez en petits dés une pomme de terre et ajoutez-la à la soupe, faites cuire a feu moyen 5-10 minutes et mixez de nouveau. Ajoutez ensuite le Mascarpone.

One Response to “Pumpkin and Mascarpone Soup….”

  1. Elisabeth Bellord October 30, 2014 at 11:01 am #

    C’est délicieux surtout avec les potimarrons de Circoux!! Bisous de Londres

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