Local and Seasonal Winter Salad with Endives, Pears and Mountain Cheese

28 Dec

Winter time in Serre-Chevallier…. I am cooking for a nice family of foodies expecting quality food with local and seasonal products….. just what I love!

Of course, they expect meals more sophisticated than Cheese Fondue, Raclette or Tartiflette…. otherwise, they would go to the restaurants rather than hiring a chef.

Let’s be inventive then…. and propose an alternative to the classic apple, walnut and endive salad.

Today, I decided to replace apples with pears and create a nice dressing with fried bacon strips, walnuts, cider vinegar and Dijon mustard to bring lots of flavor to the salad. And as a final touch, rather than a classic Emmenthal or colorful Mimolette shavings, I used a young Tomme de Savoie to bring some more texture to that crunchy salad.

Want to give it a try?

Let’s start then!

4-Endives, Pears and Dressing

Ingredients for 6-8 persons:

  • 6 endives medium size
  • 4 pears, neither too ripe nor too firm
  • a handful of walnuts
  • 150-200g of bacon strips
  • 150g of Mountain Cheese such as a young Tomme de Savoie
  • 1 tbsp of Dijon Mustard
  • Cider Vinegar
  • Vegetable Oil
  • Salt and Pepper

2-Pears, Endives, Tomme

Method:

If you prepare the salad slightly in advance, have a juiced lemon at hand to pour on top of the sliced endives and pears so that they do not oxidized and become brownish.

Prepare the garnish:

In a frying pan, pour the bacon strips and turn the heat on. When it start to make lots of noise, the bacon starts to get a nice coloration. Give them a good shake or stir them and let them cook longer until they get evenly cooked and crusty.

Gather them on one half of the pan and pour the hazelnut on the other half to roast them slightly on low heat.

Deglaze with Cider Vinegar -about 2-3 tbsp- until it evaporates then turn the heat of and add 1 tbsp of mustard, a little more vinegar and 2-3 tbsp of oil. Stir the whole mix until the bacon and walnuts get evenly coated with the dressing. Let it rest on the side.

Garniture

Wash the endives and remove the surrounding leaves if they don’t look good. Cut the endives lengthways and remove the center in a shape of a pyramid. Slice them into 1 inch stripes and set aside in a large bowl with lemon juice on top.

Wash the pears and cut them into quarters, remove the center and cut them into thin slices about 2-3mm. Set them aside on top of the endives with lemon juice on top.

At last prepare the cheese. Remove the rind then cut it into thin slices – about the same size as the pears. Keep it at hand.

3-Ingredients Prepares

Once ready to serve, pour the dressing with the walnuts and bacon on top of the endives and pears then spread the cheese on top.

Bring it to the table and toss it.

5-Assemble and Toss

Salade d’Endives, Poires, Noix et Fromage de Montagne

Ingrédients pour 6-8 personnes:

  • 6 endives de taille moyenne
  • 4 poires, ni trop mures, ni trop fermes
  • une poignée de noix
  • 150-200g de lardons
  • 150g de fromage de montagne tel que la Tomme de Savoie
  • 1 cas de Moutarde de Dijon
  • Vinaigre de Cidre
  • Huile végétale
  • Sel et Poivre

Méthode:

Si vous préparez cette salade en avance, préparez un jus de citron pour le verser sur les endives et les poires afin d’éviter que celles-ci ne s’oxydent au contact de l’air et ne brunissent.

Préparez la garniture :

Faites revenir le bacon dans une grande poêle à feu moyen. Quand ils commencent à grésiller, remuez un peu afin de les dorer uniformément. Laissez-les revenir jusqu’à ce qu’ils prennent une belle couleur dorée-brune et soient croustillants.

Poussez-les sur une moitie de la poêle et parsemez l’autre moitié de noix pour les torréfier 2-3 minutes à feu doux.

Déglacez le tout avec 2-3 cas de vinaigre de cidre jusqu’à ce qu’il s’évapore. Hors du feu, ajoutez une généreuse cas de moutarde, un peu plus de vinaigre et 2-3 cas d’huile pour créer la vinaigrette. Mélangez bien pour que les noix et les lardons soient bien enrobés et laissez reposer.

Lavez les endives et débarrassez-les des feuilles abîmées. Coupez-les en deux dans le sens de la longueur et ôtez le cœur en forme de pyramide. Emincez-les en lanières, placez-les dans un grand saladier de 2-3mm et arrosez-les de jus de citron.

Lavez les poires et coupez-les en quartiers. Otez le centre et coupez-les en tranches fines de 2-3mm. Arrosez-les de jus de citron et placez-les au dessus des endives.

Pour le fromage, ôtez la croute et coupez-le en fines lamelles de la taille des poires. Gardez-les a portée de main.

Au moment de servir, versez la garniture-assaisonnement sur les endives et les poires puis parsemez de lamelles de fromage.

Apportez le plat a table et servez après avoir pris le temps de bien fatiguer la salade pour que la garniture imprègne les endives et les poires.

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