Raw Cauliflower Salad: be open-minded and discover a new way to accomodate cauliflower

22 Jul

With such a hot weather, even salads get a bit tricky to prepare as the green leaves quickly fade, tomatoes get soft and release lots of juice, fresh herbs get dark….

Here is a recipe that I learnt from my friend Sybille while I was in London and she was creating raw salad recipes.

What I really like in that recipe is that it brings freshness but also new sensations. We all had raw cauliflower florets to dip in sauces or cooked cauliflower (gratins, mashed, cold with French dressing….) but raw and grated is quite unusual.

From that base of grated cauliflower, you can have thousands of combinations of course. The only advice I’ll give you is to incorporate crunchy ingredients, thinly diced or chopped and a nice lemony dressing with lots of chopped herbs to keep the whole salad crunchy, fresh and appetizing.

Ingredients for a large salad bowl (up to 10 people):

  • 1 cauliflower
  • 2 courgettes
  • 2 shallots
  • toasted nuts (walnuts, pecans, almonds…)
  • dried fruits (raisins, cranberries, cherries, apricots)
  • fresh herbs (chives, mint, parsley…)

Ingredients for the dressing:

  • 2 limes – zest and juice
  • 1/4 cup of olive oil
  • salt and pepper
  • 1 tsp sumac
  • 1 tbsp Worcestershire Sauce
  • drops of Tabasco
  • 2 tbsp Cider Vinegar

1-Ingredients

Method:

Wash your cauliflower and roughly separate the heads so that they can get in your food processor easily.

Use the medium grater and grate the whole cauliflower. Keep aside.

Wash all your herbs and get them dry. Chop them finely.

Thinly dice the shallots and raw courgettes – skin on.

If you are using really dry fruits, get them moister: pour them in a pan of hot water for 5 minutes then drain them.

Toast the nuts you have chosen in a hot pan for 2-3 minutes and roughly chop them once they are cool.

Grate the lime zest and get them pressed to use the juice in the dressing.

2-Ingredients 3-Ingredients

For the dressing, whisk together 1/4 cup of olive oil, add the vinegar, salt and pepper, lime juice, Tabasco, Worcestershire sauce and Sumac.

Mix altogether all the ingredients of the salad and pour the dressing on top of it. Mix thoroughly until it gets evenly coated. Taste and adjust the seasoning until you reach the right balance of flavor.

4-Mixing 5-Result

Salade Crue de Chou-Fleur Râpé

Ingrédients pour un grand saladier (au moins 10 personnes):

  • 1 chou-fleur
  • 2 courgettes
  • 2 échalotes
  • 1 poignée de noix torréfiées (noix, pécans, amandes…)
  • 1 poignée de fruits secs (raisins, cranberries, cerises, abricots)
  • 1 poignée d’herbes fraîches (ciboulette, menthe, persil…)

Ingrédients pour l’assaisonnement:

  • 2 citrons vert – zeste et jus
  • 50 ml d’huile d’olive
  • sel et poivre
  • 1 cac de Sumac
  • 1 cas de Worcestershire Sauce
  • quelques gouttes de Tabasco
  • 2 cas de vinaigre de cidre

Méthode:

Lavez tous vos légumes. Séparez le chou-fleur pour qu’il puisse facilement passer à la râpe de votre robot.

Passez-le à la râpe moyenne et réservez-le dans un grand bol à salade.

Emincez les échalotes et coupez les courgettes non pelées en petits dés.

Emincez ou ciselez vos herbes et gardez-les de côté.

Si vos fruits secs sont très secs, plongez-les dans une casserole d’eau chaude pour qu’ils s’attendrissent et émincez-les si ils sont beaucoup plus gros que le reste de vos préparations (abricots notamment).

Torréfiez vos noix 2-3 minutes dans une poêle sans ajouter de matières grasses. Réservez. Concassez-les grossièrement.

Pour l’assaisonnement, émulsifiez l’huile d’olive, le vinaigre, le jus de citron vert, la Worcestershire sauce, le Tabasco, le sumac, le sel et le poivre.

Mixez tous les ingrédients ensemble avec l’assaisonnement pour que celui-ci imprègne l’ensemble de la préparation. Laissez reposer 10-15 minutes et rectifiez l’assaisonnement selon votre goût.

Servez avec de bonnes grillades, du poisson ou de la viande froide pour un pique-nique, un buffet…

 

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