American Coffee Cake with Streusel

11 Feb

Here we are….. this is the day of the departure….
As I have been packing the last tee-shirts and swimming suits yesterday, it just came to my mind that I soon will be craving for rich moist cake to forget about cold grey weather. Right now, I enjoy the last hours of clear blue sky in Miami as well as the light breeze that makes winter in Florida so great.
Anyway, I have been warned by my mum that winter in France is still the same especially in my countryside and that boots, socks and scarves are mandatory…. not accessories….Thinking about long afternoon by the fireplace staring at the white mountains outside or lost in a good novel, it reminded me of a cake we used to bake at Divertimenti… a perfect treat to share with friends or family.The Streusel is a mix of walnuts, butter, sugar and cinnamon that you swirl in a classic cake mix. As it cooks, the Streusel will slightly caramelize and give an amazing balance to the simplicity of the cake.

Give it a try if you feel a bit down because of the unending winter or just to please your friends and family….

Cake Streusel

Ingredients for cake

  • 225g Butter
  • 1 cup caster sugar
  • 3 eggs
  • 2.5 cups plain flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp salt
  • 1 cup sour cream or yogurt
  • 2 tsp vanilla essence

Ingredients for Streusel

  • 2/3 cup plain flour
  • 2/3 cup walnuts
  • 2/3 cup brown sugar
  • 5 tbsp/120g butter
  • 1 tsp cinnamon
  • ¼ tsp salt


Method for the cake

Cream Sugar and Butter in the Kitchen Aid with the paddle until light and fluffy.
Slowly add the eggs one at a time until it is fully incorporated. Scrap down the sides at each interval.
In another bowl, weigh out the rest of the cake dry ingredients and add them to the mixture in the Kitchen Aid. Mix until well incorporated.
Next add the vanilla essence and sour cream or yogurt.
Grease and line a 28cm cake tin.

Method for the streusel:

Melt the butter in a pan and add to the other dry ingredients in a bowl. Mix thoroughly.
Put some of the mixture into the tin and sprinkle the streusel over the top. Add more of the mixture on top of this and sprinkle the rest of the streusel on top of this.
The whole mixture only reaches 2/3 of the tin as the cake rises…
Bake at 180º for about 1 hour or until a skewer comes out clean from the middle of the cake.
Allow to cool.

Coffee Cake Streuzel 1 Coffee Cake Streuzel

L’American Coffee Cake au Streusel

(ou Gâteau à la cannelle et aux noix)

 

Ingrédients pour le gâteau

  • 225g beurre à température ambiante
  • 225g de sucre
  • 3 oeufs
  • 320g farine
  • 2 tsp levure chimique
  • 1 tsp bicarbonate
  • 1 tsp sel
  • 225ml yaourt grec ou crème fraiche
  • 2 tsp d’essence de vanille

Ingrédients pour le Streusel

  • 2/3 cup farine
  • 2/3 cup cerneaux de noix
  • 2/3 cup sucre de canne
  • 120g beurre
  • 1 tsp cannelle
  • ¼ tsp sel

Méthode pour le gâteau

Dans le bol de votre Kitchen Aid, utilisez le batteur plat et mixez le beurre et le sucre jusqu’ à obtention d’un mélange blanc et crémeux.
Ajoutez ensuite les oeufs un à un jusqu’ à obtention d’un mélange homogène. A l’aide d’une spatule, assurez vous que les éléments se mixent bien les uns aux autres.
Mixez le reste des ingrédients secs dans un bol et incorporez les au mélange jusqu’ à obtention d’un mix homogène.
Finissez en ajoutant la vanille et la crème ou le yaourt. Vous obtiendrez un mix crémeux et dense. Préparez un moule à fond amovible de 28cm de diamètre en couvrant la base de papier sulfurisé.

Méthode pour le streusel

Faites fondre le beurre dans une casserole et versez le sur le reste des composants du streusel. Mixez jusqu’ à ce que le beurre soit bien réparti.

Préchauffez votre four a 180º.
Couvrez la base de votre moule avec le mix gâteau et déposez quelques cuillères de streusel en surface. Recouvrez avec le reste du mix gâteau et répartissez le reste du streusel en surface et à l’aide d’une cuillère, enfoncez le un peu.
L’ensemble ne doit pas dépasser les 2/3 de la hauteur du moule car le gâteau gonfle.
Faites cuire le gâteau 1 heure, jusqu’ à ce que la lame d’un couteau ressorte propre.
Laissez reposer. Vous pouvez le servir avec une cuillère de crème glacée, de crème fouettée ou des fruits frais.

One Response to “American Coffee Cake with Streusel”

  1. LeeYaa February 13, 2013 at 8:34 am #

    Yummy !

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