My PicNic Basket…. the Dates & Pine Nuts Financiers

24 Aug

Here we are…. holidays almost over, I just came back to London and it’s time for me to let you discover the last recipe of that PicNic basket…

Most of you already know that recipe that I wrote among the first posts of the blog but for those of you who don’t know it…. it’s still time!

Financiers are very easy to prepare and always succesful among guests! I usually bake pistachio financiers but for the Middle Eastern thematic, I decided to fill them with dates and pine nuts.

I also added lots of pictures especially those of the hazelnut butter in order to help you to understand the meaning of it. I hope it will be of some help!


Pine Nuts and Dates Financiers

Ingredients: for 18 Financiers

  • 170g of butter
  • 120g of almond powder
  • 140g of icing sugar
  • 40g of plain flour
  • 4 egg whites
  • 10-12 dates stoned
  • 50g of pine nuts
  • 1 tbsp orange blossom water*

Method :

  • Preheat your oven to 150°.
  • On a baking tray, place next to each other your silicon molds for financiers. No need to brush them with melted butter, they come out easily.
  • Put the butter in a pan and melt it until it gets a nice hazelnut color as well as a nutty smell…. don’t let it burn!
  • Slice or dice the dates into 4-5 pieces.
  • Toast the pine nuts in the oven or in a hot frying pan.
  • In a bowl, mix together the almond, flour, icing sugar and egg whites**.
  • Add the butter then the dates, pine nuts and orange blossom water.
  • To make it easier, you can transfer the mix in a pouring jug and fill in the molds until 2/3.
  • Bake them 15 minutes.
  • Let them cool down a few minutes before taking them out of their molds then let them cool down on a rack.
  • You can store them in a plastic container but separate the layers with a parchment paper otherwise it will stick.
* Depending on the quality of the orange blossom water, the quantity may change. It’s always better to buy a good one in a Lebanese shop or at Waitrose. Anyway, trust yourself, if it’s bad…. it smells bad!
**Some recipes suggest to whisk the egg whites. The harder you will whisk your egg whites, the fluffier and crispier your financiers will be.

Version Française : Les Financiers aux Dattes et aux Pignons de Pin

Ingrédients : pour 18 financiers

  •  170g de beurre
  • 120g d’amandes en poudre
  • 140g de sucre glace
  • 40g de farine
  • 4 blancs d’œuf
  • Une 10aine de dattes dénoyautées
  • 50g de pignons de pin
  • 1 cas de fleur d’oranger *

Méthode :

Préchauffez votre four à 150°

Disposez vos moules à financiers sur des plaques allant au four. Si ils ne sont pas en silicones, prenez soin de les beurrer généreusement.

Dans une casserole à fond épais, faites fondre votre beurre jusqu’à ce qu’il prenne une jolie couleur noisette.

Coupez les dattes en lanières ou en petits dés d’1/2cm de côté.

Torréfiez les pignons de pin au four ou à la poêle.

Dans un saladier, mixez les amandes, la farine et le sucre glace. Incorporez les blancs d’œufs ** puis le beurre et finissez avec la fleur d’oranger, les dattes et les pignons de pin.

A l’aide d’un récipient à bec verseur, répartissez le mélange dans les moules jusqu’au 2/3 de leur hauteur.

Faites cuire 10 à 15 minutes jusqu’à ce que la lame d’un couteau insérée au centre ressorte propre.

Une fois refroidis, les financiers se conservent très bien dans des boîtes hermétiques. Si vous les disposez en étage, prenez toutefois soin de les séparer avec une feuille de papier sulfurisé pour éviter qu’ils ne collent les uns aux autres.

* Cette quantité est variable en fonction de la qualité de votre fleur d’oranger.

** Vous pouvez battre les œufs en neige ou simplement les faire mousser, vous obtiendrez des financiers plus aérien mais aussi plus croustillants.

Taste of Financiers

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