My PicNic Basket…. the Bulgur Tabouleh with Grilled Vegetables

13 Aug

The third recipe of my Lebanese PicNic basket is a Tabouleh.

As a kid, I have spent summers being served “Tabouleh” and I used to think that even the most basic pasta salad was better than this….

Then I started to work and when we were really short of time, our boss used to order Lebanese mezze for the whole team to share…. Imagine my surprise when a green salad essentially made of finely chopped flat parsley was called Tabouleh in front of me!

Almost no couscous but lots of fresh herbs and lemon…. I loved it and decided to explore all the variations that the Tabouleh name may offer to a cook… and I also decided to throw away all the boxes of Garbit Tabouleh that used to be in my kitchen cupboards.

I discover that recipe while working at Divertimenti as I had the chance to have many cookbooks from all over the world at my disposal…. Don’t ask me which one it was as I don’t remember but also because I have adapted the recipe to my tastes…


Bulgur Tabouleh with Grilled Vegetables

Ingredients: for 6 persons

  • 1 aubergine
  • 3 courgettes 
  • 1 red, 1 yellow, 1 green pepper
  • 2 red onions
  • 2 garlic cloves
  • 400g Bulgur
  • Vegetable Bouillion
  • 1 lemon zest and juice
  • 1 Red Chilli
  • Olive Oil
  • Salt & Pepper
  • Pomegranate  Molasse or Reduced Balsamic Vinegar
  • Fresh Herbs (Mint, Coriander, Flat Parsley…)
  • Dried Fruits optional (cranberries, sultanas, apricots, dates)

Method :

  • Preheat your oven to 200°.
  • Peel the onions and cut them into 6 to 8 quarters.
  • Wash and trim the courgettes, cut them lenghtwise then into squares about 2-3cm.
  • Do the same with the aubergines and cut them into squares about 3-4cm.
  • Wash the peppers, cut them into 4, get rid of the seeds and cut them into pieces about 3cm.

  • Finely dice or crush the garlic, mix it with 10cl of olive oil, 1 tsp of cumin or 2 tsp of Za’atar.
  • Spread the vegetables on baking trays covered with parchment paper. They have to be on one single layer so that they can grill and it’s also better to separate each type of vegetable as they don’t grill the same way.
  • Bake them 30 to 40 minutes. If you have several trays at the same time, alternate the trays so that the vegetables get evenly grilled.
  • While that time, bring 500ml of water to a boil and pour vegetable bouillion as indicated on the box.
  • If you like your Tabouleh a bit spicy, cut your red chilli lenghtwise then dice it finely with or without the seeds (if you keep them it will be even more spicy…).
  • In a large bowl, pour the Bulgur, lemon zest and juice, salt and pepper, red chilli dices, mix them then add the hot bouillion (it has to immerse the bulgur) and cover with cling film. Let it rest.
  • Prepare the seasoning: whisk together 2 tbsp of Pomegranate Molasse, 4 tbsp of Olive Oil, Salt, Pepper and you can add some crushed garlic as well.
  • Once the vegetables and Bulgur are cooled down, work the Bulgur with a fork to separate the grains then incorporate the grilled vegetables.
  • Add the seasoning
  • Finely chopp the herbs and add them as well as the dried fruits if you want some (if it’s cranberries, sultanas, don’t chop them but if it’s apricots, dates or bigger fruits, chop them into 1cm pieces)
You can serve this Tabouleh warm with meat for example but in that case, you don’t need to season it.

Version Française : Taboulé de Boulgour aux Légumes Grillés

Ingredients : pour 6 personnes

  • 1 aubergine
  • 3 courgettes
  • 1 poivron rouge / jaune / vert
  • 2 oignons rouge
  • 2 gousses d’ail
  • 400g de Bulgur
  • Bouillon de légume
  • 1 citron zest et jus
  • Huile d’olive
  • Mélasse de Grenade ou Vinaigre Balsamique
  • Sel & Poivre
  • Herbes ciselées (menthe, coriandre, persil plat)

Méthode :

Préchauffez votre four à 200°.

Epluchez les oignons et coupez les en 6 à 8 quartiers selon leur taille.

Lavez les courgettes, coupez le pédoncule et coupez les en 2 ou en 4 dans le sens de la longueur puis en carrés d’environ 2 cm de côté.

Lavez les aubergines et coupez les en 4 ou en 8 dans le sens de la longueur puis en carrés d’environ 3 cm de côté.

Lavez, épépinez et coupez le pédoncule des poivrons et coupez les en 6 ou en 8 dans le sens de la longueur puis en carrés d’environ 2 cm de côté.

Répartissez chaque dé de légumes sur une plaque allant au four recouverte de papier sulfurisé ou d’un silpat. En fonction de la quantité, vous pouvez mettre 2 à 3 types de légumes sur la même plaque en prenant soin de ne pas les faire se chevaucher ni se mélanger car ils ont des temps de cuisson parfois différents.

Ciselez finement l’ail et mixez le avec l’huile d’olive. Versez cette huile en filet sur les légumes ; salez et poivrez. Eventuellement rajoutez une autre épice telle que le cumin ou le za’atar.

Faites cuire vos légumes 30 à 40 min en prenant soin d’alterner les plaques pour que les légumes grillent en surface. Laissez reposer.

Pendant que vos légumes cuisent, faites bouillir 500 ml d’eau et délayez une cuillère à soupe de bouillon de volaille.

Coupez le ou les piments en 2 dans le sens de la longueur, épépinez-les puis taillez les en petits dés.

Dans un saladier profond, mixez le bulgur, zest et jus du citron, dés de piments, salez et poivrez puis versez le bouillon jusqu’à ce que le bulgur soit immergé d’1cm environ. Laissez gonfler sans toucher.

Préparez l’assaisonnement en émulsionnant 2 cas de mélasse de grenade, 4 cas d’huile d’olive, du sel, du poivre et éventuellement un peu d’ail ciselé.

Une fois le bulgur et les légumes refroidis, incorporez délicatement les légumes grillés au bulgur puis assaisonnez avec tout ou partie de la sauce et ajoutez les herbes au dernier moment.

* Ce taboulé peut aussi se consommer chaud en accompagnement de viandes mais dans ce cas, n’ajoutez pas l’assaisonnement.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: