Summer….? Summer….! Time to prepare great PicNic Baskets…. Part 2: Basil, Mozzarella & Sun-Blushed Tomatoes Muffins

22 Jun

Savory Muffins with Sun-Blushed Tomatoes, Mozzarella & Basil

This recipe is based on the same techniques as the previous one with courgettes, basil & mint but is even easier as you don’t have to grate and cook the courgettes!

If you want to, you can prepare your home made tomatoes as explained in the Feta, Slow-Roasted Tomatoes & Caramelized Onions Muffins, your muffins and cake will be even more tasteful!

Ingredients: for 1 loaf, 2 small cakes or 20 minis

  • 150g plain flour
  • 7g baking powder
  • 3 eggs
  • 10 cl olive oil
  • 10 cl whole milk
  • Salt & Pepper
  • 100g grated Gruyère or Mild Cheddar
  • 200g fresh Mozzarella
  • 10-12 sun-blushed tomatoes sliced
  • a handful of fresh Basil finely sliced

Method :

  • Preheat your oven to 180°.
  • Place the Muffins Case in the Muffin tray.
  • Dice the Mozzarella into small cubes. *
  • Cut the tomatoes into slices about 2-3mm. *
  • Finely slice the basil.
  • In a bowl, mix the flour with the baking powder.
  • In another bowl, whisk together the eggs, milk and oil. Season with salt and pepper.
  • Whisk in the flour into 2 to 3 times to avoid any lumps then add the Mozzarella, tomatoes and finish with the herbs.
  • Pour the preparation into the Muffins Cases or minis molds using a serving jug.
  • Bake for about 25-30 min for the Muffins and 15-20 min for the minis. The Muffins are cooked when a skewer inserted in the centre comes out clean and the surface is golden brown and slightly crusty.
  • Don’t overcook the cake otherwise you will loose all its moist consistency!
  • Let the Muffins cool down on a rack and place them in a airtight containers if you want to bring them to a PicNic. If you have leftovers, you can freeze them or refrigerate them for 2-3 days.
* It’s important to slice and dice properly the tomatoes and Mozzarella especially for the Muffins and mini cakes in order to get the garniture equally distributed among them.

Version Française: Les Muffins Mozzarella, Tomates Confites*

Ingredients : pour 10-12 Muffins

  • 150g de farine
  • 7g de levure
  • 3 œufs
  • 10cl d’huile d’olive
  • 10cl de lait
  • Sel & Poivre du Moulin
  • 100g de Gruyère râpé (ou Mild Cheddar)
  • 200g de Mozzarella coupée en petits dés
  • 10-12 tomates confites coupées en lanières
  • 1 poignée de basilic finement ciselé

Méthode :

Préchauffez votre four à 180°C.

Déposez les cagettes à muffins en papier dans votre plaque à muffins.

Dans un bol, mélangez la farine et la levure.***

Battez les œufs, l’huile et le lait ensemble, salez et poivrez.

Incorporez délicatement la farine et la levure pour éviter les grumeaux.

Pour finir, incorporez les dés de mozzarella et le gruyère puis les lanières de tomates et les herbes ciselées.

Versez la préparation dans les moules.****

Cuire 20-25min.

Les muffins sont cuits lorsque la lame du couteau ressort sèche du cœur du cake et  qu’il est légèrement doré en surface.

Laissez les muffins refroidir et disposez les dans une boîte hermétique afin de préserver leur moelleux.

* Le Cake aux courgettes peut aussi être un muffin et les Muffins à la Tomate peuvent être cuits comme un cake. Appliquez les mêmes méthodes et temps de cuisson…

**Cette opération peut paraître fastidieuse au premier abord, mais dès qu’on prend l’habitude, elle prend une minute et évite un gros coup de nerfs lorsque la moitié du cake reste collée au fond du plat au moment du démoulage !

Ce conseil vaut pour tous les moules et surtout pour les fondants, cheese-cakes et autres upside-down cakes….

*** On conseille souvent de mélanger farine et levure ensemble afin d’éviter qu’un grumeau de levure ne se fasse et empêche la préparation de bien lever.

**** Si vous utilisez des mini-moules, versez la préparation dans un récipient muni d’un bec verseur, vous aurez un meilleur contrôle au moment de verser.

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