Red Velvet Cupcakes….. so kitsch!

15 Jun

After a few messages on facebook with Kelina, my American food-lover friend, she led me to try a traditional recipe from the U.S.

I never heard about it and discovered I was the only one in my kitchen! When they saw me looking for red food coloring, they all asked the same question “Are you going to cook red velvet cake????”

The name of the cake is pretty relevant…. Red because of the food coloring you use (some use beetroot as well) and velvet because of the moisture of the cake especially with the cream-cheese icing….

For those who never heard neither tried….. here is the recipe! I got it from Martha Stewart website.

For 18 cupcakes cooked in a muffin tin:

  • 2 1/2 cups of flour
  • 2 tablespoons of cocoa powder (such as Van Houten)
  • 1 teaspoon salt
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cups vegetable oil
  • 2 large eggs
  • 1/2 teaspoon red gel-paste food color
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 1 cup buttermilk (or greek yogurt)
  • 1 1/2 teaspoons baking soda
  • 2 teaspoons white vinegar

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Preheat your oven at 180° and grease your muffin tin with melted butter.

Sift together the flour, cocoa powder and salt.

On a medium high speed, whisk together the oil and sugar then add the eggs one by one.

Once incorporated, add the vanilla extract and the food colouring and the flour mixture.

In a bowl mix the baking soda and vinegar and pour it in the batter.

With a spoon, divide the batter among the muffin cups filling each three-quarters full.

Cook for about 20 minutes and think about rotating the tin after 10 minutes so that the cupcakes get all cooked the same way.

Use a cake tester to know if they are cooked. If it comes out clean, they are. You can let them cool on a wire rack and start preparing your frosting.

For the frosting

  • 230 g unsalted butter at room temperature
  • 340 g cream cheese, room temperature
  • 760 g  sugar
  • 3/4 teaspoon pure vanilla extract

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In a food processor, whisk the butter and cream cheese, add the sugar and the vanilla extract and keep on mixing until smooth.Spoon it on top of each cupcake and serve it immediately.

If you want a more sophisticate topping, keep the frosting refrigerate a few minutes in a pastry bag fitted with a large open-star tip (8). It will then be hard enough to pipe it onto each cupcake, and to form a peak.

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RED VELVET CUPCAKES

 

Ingrédients pour 18 cupcakes

  • 275g de farine
  • 30g de cacao en poudre (Van Houten)
  • 5g de sel
  • 170g de sucre
  • 335ml d’huile végétale
  • 2 œufs
  • 1/2 cac de colorant rouge (pâte ou liquide)
  • 5ml d’extrait de vanille
  • 225ml de yaourt a la grecque
  • 7-8g de bicarbonate de soude
  • 10ml de vinaigre blanc

Méthode

Préchauffez  votre four a 180° et enduire les moules à cupcakes de beurre fondu.
Mélangez dans un bol la farine, la levure et le cacao.
Battez à vitesse moyenne l’huile et le sucre en poudre puis ajoutez les œufs un à un.
Incorporez ensuite l’extrait de vanille, le colorant rouge et enfin le mix farine, cacao.
Mélangez le bicarbonate et le vinaigre dans un petit bol et incorporez-le à la préparation.
Une fois que cette dernière est bien homogène, munissez-vous d’une bonne cuillère et remplissez les moules aux ¾ sinon ils risquent de trop lever et déborder.
Faites cuire les cupcakes 20 minutes environ et pensez à faire tourner la plaque en cours de cuisson pour avoir une qualité de cuisson uniforme.
Les cupcakes sont cuits si une lame insérée au centre en ressort propre.
Laissez-les refroidir sur une grille et préparez le frosting pendant ce temps.

Ingrédients pour le frosting

  • 230 g de beurre à température ambiante
  • 340 g de cream cheese (Philadelphia) à température ambiante
  • 760 g  de sucre en poudre
  • 3-4 ml d’extrait de vanille

Méthode pour le frosting

Fouettez le beurre et la crème à vitesse moyenne puis ajoutez progressivement le sucre et l’extrait de vanille. La préparation doit être souple mais ferme et dense.
Si elle est un peu trop molle, conservez-la au frais 20 minutes pour obtenir une consistance facile à étaler.
Décorez  vos cupcakes à l’aide d’une poche à douille ou simplement d’une spatule.
Parsemez la surface de brisures de cupcake rouge ou de petites décorations comestibles telles que des étoiles, cœurs ou lettres de couleur.

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One Response to “Red Velvet Cupcakes….. so kitsch!”

  1. lailablogs June 16, 2009 at 11:37 am #

    Looks absolutely delicious … Laila .. http://lailablogs.com/

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