Speculos Cheesecake…. this one is a light one!

8 Jun

Back from a week-end “surprise” in Lisbon, I intended to write about their “pasteis” and the wonderful weather we had over there when it was raining all over Europe…. but my best friend made it different by asking me my Speculos Cheesecake recipe….

Like me, she must have written it on some piece of paper and kept it in a safe place and like me, she must have moved a few times since and forgot about the safe place!

It gives me the opportunity to let you know about the way to cook a light cheesecake! (depending on haw many slices you will get out of it of course)

Indeed, if you look at the list of ingredients, you’ll be surprise not to find any cream cheese, ricotta, mascarpone or crazy amount of eggs…. there is just a little bit of double cream to help the greek yogurt getting more consistent…!

If you don’t trust me….. let’s cook and try…..!

For the crust

  • 200g of speculos
  • 60g of melted butter

For the filling

  • 600g of greek yogurt or “fromage blanc”
  • 20cl of sour cream or “crème fraîche épaisse”
  • 22g of vanilla sugar (2 packs)
  • a pinch of cinnamon
  • a pinch of salt
  • 3 eggs
  • 1 tbsp of maple syrup
  • additional sugar to your taste

Optional: the homemade red fruits coulis

  • 2-3 cups of any red fruits
  • sugar

Line the base of a loose base cake tin with greaseproof paper and grease well the hedges.

Preheat your oven at 150°

For the base

Crush the speculos in your food processor or with your fingers if they are soft enough.

Mix them with the butter and pour the mix in the tin. Press the surface with your hand so that it becomes flat and that the crust has the same height.

For the filling

Whisk the yogurt and the sour cream and add successively the vanilla sugar, the cinnamon, the salt and the sugar.

Once you are satisfied with the taste, add the eggs one by one and finish with the maple syrup.

Pour the mix on top of the crust and cook it 35 minutes. The center must not be too wobbling by the end of the 35 minutes. If it is, let it cook another 5 to 10 minutes but not too much as it will keep on cooking out of the oven.

If you are in a rush, don’t increase the temperature of your oven otherwise the surface of your cheesecake will get brown and you will loose its specific moisture….

Let it cool down 15 minutes and get it out of the tin. Keep refrigerate for at least one hour.

For the coulis

If you have some frozen fruits or a leftover of fresh red fruits, put them in a pan and slowly reduce them into a soft “compotée”.

Add a little bit of sugar if it is too bitter but not to much as it will balance the sweetness of the cheesecake.

Depending on how you like it, you can blend the “compotée” but you can also keep it with some nice bites.

Let it cool down and spread a spoon or two on top of each slice.

Version Française :

Le Cheesecake au Speculoos

& son coulis de fruits rouges

Ingrédients pour la base

  • 200 g de spéculos émiettés
  • -60 g de beurre

Ingrédients pour la garniture:

  • 600 g de fromage blanc/greek yogurt
  • 20 cl de crème fraiche épaisse / sour cream
  • 20 g de sucre vanillé
  • 1 pincée de sel
  • 3 œufs
  • Sirop d’érable au goût
  • Sucre en poudre au goût
  • Cannelle et autres épices au goût

Ingrédients pour le coulis de fruits rouges:

  • 1 ou 2 barquettes de fruits rouges (frais ou surgelés)
  • Sucre en poudre
  • Jus de citron, menthe

Méthode pour le cheesecake:

Préchauffer ou réduire la température du four à 150°.

Beurrer les bords d’un moule à fond amovible (springform pan) et munir la base de papier sulfurisé.

Mixer les spéculoos avec le beurre fondu, étaler ce mix au fond du moule en essayant d’obtenir une surface plane et homogène, réserver au réfrigérateur / congélateur.

Fouetter le fromage blanc et la crème fraîche puis ajouter le sucre, sucre vanillé, la cannelle, le sel tout en continuant à fouetter. Ajouter les œufs un à un puis incorporer le sirop d’érable.Rectifier l’assaisonnement puis verser sur le biscuit et enfourner 35 minutes jusqu’à ce que la surface prenne une légère couleur dorée et que le centre soit cuit mais légè rement tremblotant (façon fesse de mémé….).
Laisser reposer puis garder au réfrigérateur quelques heures.

Méthode pour le coulis de fruits rouges

Pendant ce temps, verser dans une casserole les fruits rouges et faites cuire à feu doux, plus vous ferez cuire, plus le coulis sera « compotée ». Sucrer et citronner selon l’acidité souhaitée.
Si vous souhaitez un coulis lisse, passer le mix dans un écumoire et réserver.

Couper des tranches de cheesecake, verser un filet de coulis et décorez avec des feuilles de menthe, du sucre glace…

Pour la pâte à spéculoos maison:

  • 180 g de beurre tempéré
  • 100 g de sucre
  • 160 g de sucre roux
  • 1 œuf
  • 360 g de farine
  • 4 g de levure chimique
  • Cannelle, gingembre
  • Sel

Méthode:

Préchauffer le four à 180°

Battre le beurre et les sucres. Ajouter l’œuf puis la farine, les épices, le sel et la levure.

Faire une boule et la réserver au frais. L’étaler et la couper selon la forme souhaitée.

Cuire 5 à 10 minutes puis laisser reposer. Garder dans une boîte en fer ou hermétique et dans un endroit sec.

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